Poefnotitie Domaine des Chauves Souris, WUM 2015

0
797
Wijn uit Maastricht
Wijn uit Maastricht

Register-vinoloog Han van der Zee van Thiessen Wijnkoopers uit Maastricht bespreekt hier regelmatig bijzondere wijnen. De aftrap doet hij met een heel speciale wijn uit Maastricht, de Domaine des Chauves Souris (WuM 2015).

Domaine des Chauves Souris, WUM 2015

  • Wijn uit Maastricht flesType: witte wijn
  • Land: Nederland
  • Regio: Zuid-Limburg
  • Druif: Johanniter
  • Domein: Domaine des Chauves Souris
  • Wijnjaar: 2015
  • Alcoholpercentage: 12%
  • Gebotteld door: St. Martinus in Vijlen

De Domaine des Chauves Souris, ook wel de WuM (Wijn uit Maastricht) geheten, is gemaakt van de Johanniter, oogst 2015. De Johanniterdruif is een wit druivenras en een kloon van de Rieslingdruif tezamen met Seyve-villard, Ruländer en Gutedel.

De Johanniter druif is in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut uit Freiburg ontwikkeld als een schimmelresistent druivenras. De druif is vorstbestendig en goed bestand tegen valse en echte meeldauw. Flink terugsnoeien is wel noodzakelijk om de druif in toom te houden. De Johanniter doet het goed in de regio Zuid-Limburg.

Proefnotitie

De wijn heeft een strogele kleur met fonkelende reflecties. Naar de rand van het glas toe is de wijn doorzichtig. Hij is helder, maar eenmaal in het glas geschonken ook nog een tikkeltje “petillant!” (nog niet helemaal uitgegist). De wijn heeft een uitnodigende, stuivende geur van steenfruit. Je ruikt nectarines en perziken met een hint van bloemen. Door het lichte alcoholpercentage van 12 % is deze wijn zeer toegankelijk.

In de smaak komt de wijn “romig” over. Hiermee wordt bedoeld dat de wijn je een filmend gevoel in de mond geeft. Hij heeft een middellange afdronk met hints van het genoemde steenfruit en iets van vanilleyoghurt.  Een heerlijke aperitief wijn, door zijn toegankelijkheid, met een leuke afdronk die veel fruit heeft. Een aangenaam opvallend laag alcoholpercentage!

De wijn past goed bij:

  • Een zomerse salade met avocado;
  • Lichte visgerechten zonder een al te zware romige saus;
  • Couscous met kip en rozijnen;
  • Kazen: Port Salut, Leerdammer en Taleggio.

Ten slotte mag deze wijn goed gekoeld, zo rond de 10 graden Celsius, op tafel komen. Wellicht schenken in een Riesling-glas.