Proefnotities Nederlandse wijnen

0
520
Wijn proeven
Wijn proeven

NGW logoOp donderdag 28 april 2016 kwamen 19 leden van Bailliage Maestricht naar het proeflokaal om de wijnen uit de Lage Landen eens nader onder de loep te nemen. Wijnen van “veel tot nu toe onbekende druivensoorten” zouden deze avond geproefd worden.

Om tot een goed vergelijk te komen met de uitslagen van de officiële wijnkeuring van de Lage Landen 2015 gebruikten wij voor de puntentelling een andere berekeningsmethodiek dan onze standaardmethode. Zie hier de proefnotities.

Johanniter Brut, van Wijngoed de Planck

De eerste wijn van de avond was een Johanniter Brut, methode traditionelle van Wijngoed de Planck uit Slenaken.

De Johanniterdruif is een kruising van Riesling x Seyve-Villard x Ruländer x Gutedel. De kleur was helder en een mooie mousse parelde in het glas. Fris, fruitig met name appel in de neus. Een aangenaam glas wijn met frisse zuren, fruit en een klein zoetje in de afdronk.

Cuvée van Johanniter, van Wijnlandgoed de Hakenberg

Wijn twee was een cuvée van Johanniter met de eenvoudige naam Wit 2014 van Wijnlandgoed de Hakenberg, Beuningen (noord-oost Twente). De kleur was helder lichtgeel. In de neus floraal, wit fruit en kruidigheid. In de smaak sinaasappelschil, floraal, kruidigheid, muskaat en een bittertje in de afdronk. Met de kennis, kunde en de passie van Stan Beurskens is deze eerste wijn van wijnlandgoed Hakenberg in 2014 gebotteld.

Johanniter, van Wijndomein uit Erichen

Wederom werd een Johanniter in ons glas geserveerd. Deze wijn uit 2013 van het Betuws Wijndomein uit Erichen heeft een goudgele kleur. Een “stinkje” in de neus, limoen, intens. De zuren zijn aan de hoge kant, wit fruit, kruidigheid, groene appels en een klein zoetje in de afdronk. Deze wijn heeft enige tijd sur lie gelegen.

De wijn uit Groningen was geen groot succes…

Souvignier Gris, van Wijngaard Ol Diek

De vierde wijn van deze avond kwam helemaal uit Groningen. Wijngaard Ol Diek uit Nieuwolda heeft druivenstokken aangeplant op Groninger Klei. De eerste Souvignier Gris 2014 van deze avond werd geschonken. De druif Souvignier Gris is in 1983 (dr. Norbert Becker) voortgekomen uit een kruising van Cabernet Sauvignon X Bronner. De kleur is licht goudgeel. De wijn prikt in de neus, chemisch, muf maar ook tropisch fruit en limoen werden waargenomen. In de smaak scherpe zuren, weinig tot geen fruittonen, bitter in de afdronk.

Souvignier Gris, van Wijngaard Sint Martinus

Van Wijngaard Sint Martinus uit Vijlen werd de tweede Souvignier Gris 2014 geschonken. De kleur was licht goudgeel. De wijn hing mooi in het glas. Rijpe fruittonen, noten en honing in de neus. Tropisch fruit, limoen, kruidigheid, lichte houttonen en mooie zuren in de smaak. De afdronk was lang en kruidig.

Auxerrois, van Wijngaard de Apostelhoeve

De zesde wijn van deze avond was een Auxerrois 2014 van Wijngaard de Apostelhoeve uit Maastricht. De kleur was licht geel met een kleine groenzweem. In de neus gele appels, peer, floraal. In de mond mooie frisse zuren, rijp fruit, abrikoos, aromatisch, mineralen en een klein bittertje in de afdronk.

Chardonnay Gold, van Wijnkasteel Genoelselderen

Wijn zeven, de Chardonnay Gold 2012, kwam van Wijnkasteel Genoelselderen. De kleur was goudgeel, vettig. De neus was complex, noten en sinaasappel. Houttonen, mooie zuren, kruidig in de smaak. Bij deze wijn misten velen van ons de fruittonen. De afdronk was redelijk lang.

Regent, van Wijngoed de Planck

De laatste wijn en tevens de enige rode wijn van de avond kwam wederom van Wijngoed de Planck uit Slenaken. Een wijn gemaakt van de Regent-druif. Een dieprode kleur, ondoorzichtig. Kersen, munt, aarde en vanille in de neus. In de smaak drop, rijpe kersen, pepertje en zwarte bessen. De afdronk was lang met een klein zoetje en mooie tannines. Deze wijn scoorde het hoogst.

Wijngoed de Planck uit Slenaken kwam als beste uit de bus

Conclusie

Het was een wel zeer bijzondere, leerzame proefavond waar onze smaakpapillen danig op de proef werden gesteld. Geconcludeerd kan worden dat er goede wijnen in de Lage Landen gemaakt worden. Of wij deze wijnen lekker vinden is gelukkig nog altijd een kwestie van persoonlijke smaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in