Angèle’s kookpassie

0
952
bouillabaisse

Even voorstellen: Angèle Gerardu, gepassioneerd kookinspirator en eigenaar van Cuccina Angèle. Zij gaat voor deze website elke maand een bijzonder gerecht maken, meestal seizoensgebonden. Haar eerste gerecht hoort helemaal bij de zomer: bouillabaisse.

In haar eigen keuken maakte zij voor Wijn en Spijs deze goed gevulde maaltijdsoep, die met name aan de Côte d’Azur ongekend populair is. En om de perfecte wijnspijscombinatie helemaal af te maken, presenteren wij bij dit zomers gerecht ook een bijzonder wijnadvies van Sauter Wijnen Maastricht.

Wie is Angèle Gerardu

Haar passie voor koken overbrengen op anderen was voor Angèle Gerardu de drijfveer om in 2014 haar eigen bedrijf Cuccina Angèle op te richten. Voorheen was zij 15 jaar werkzaam als account manager bij Daily Fresh Food in Geleen. Nu organiseert zij  kookworkshops voor kleine groepen in een aangename en ontspannen sfeer. Daarnaast legt zij zich ook toe op creatief bezig zijn met lekker eten. Zo verzorgt zij bijvoorbeeld de totale catering voor uw exclusieve feestjes aan huis. Ook kan zij ingehuurd worden voor ‘events planning’. Haar motto:

Samen dingen delen maakt genieten zoveel leuker!

Met veel passie zwaait Angèle de scepter in haar prachtige keuken, waar ze regelmatig haar populaire kookworkshops voor kleine groepjes gasten houdt. “Koken is echt mijn passie”, legt de geboren en getogen Maastrichtse uit. Met veel enthousiasme ging Angèle dan ook in op het verzoek van Wijn en Spijs om maandelijks een bijzonder gerecht te koken. Als primeur maakt zij vandaag maakt een typisch zomers gerecht, de befaamde bouillabaisse maaltijdsoep uit Marseille.

Bouillabaisse: niet zomaar een vissoep

Voordat zij in de keuken aan de gang gaat, heeft zij zich al verdiept in de oorsprong van dit Franse gerecht: “De arme vissers gooiden de vissen, die ze op de markt niet konden verkopen vroeger in een grote koperen pot op het strand bij Marseille. Onder die pot stookten houtblokken het vuurtje op. Het eindresultaat was de maaltijd van de dag voor het hele gezin. Van een armeluisgerecht is het nu een felbegeerde maaltijdsoep geworden, dat in veel toonaangevende restaurants aan de Côte d’Azur prominent op de kaart staat, uiteraard met het bijpassende prijskaartje.”

Duizend variaties

Angèle kwam er tijdens haar speurtocht ook achter dat er misschien wel duizend variaties bestaan van de befaamde Zuidfranse vissoep. “Ongelooflijk, hoeveel verschillende recepten van bouillabaisse er zijn. De inspiratie voor mijn recept heb ik gehaald uit allerlei food-magazines. Ik geef vervolgens mijn eigen draai aan het recept. Dat doe ik eigenlijk met al mijn recepten. Mijn gerechten dragen echt de Cuccina Angèle signatuur. Deze bouillabaisse bevat alleen maar verse ingrediënten. Veel verse groenten (o.a. prei, knolselderij), maar ook Pomodoro-tomaten en sjalotjes. Verder heb ik er verse kruiden, zoals tijm, rozemarijn en dille aan toegevoegd.”

Bouillabaisse van Angele

Enthousiast vervolgt zij haar relaas, terwijl op het fornuis de kookpotten staan te pruttelen: “Je moet wel ruim de tijd nemen voor de bereiding van bouillabaisse. Je bent er toch al gauw twee uur er mee bezig. Slierten saffraan zorgen voor die typische bouillabaisse-smaak. Als vissoorten heb ik gekozen voor wijting, kabeljauw, tonijn en zalm. Het is belangrijk om de gebakken vis als eerste op het bord te serveren. Vervolgens voeg je daar de goed getrokken visbouillon aan toe. In dit geval heb ik ook ik mosselen en garnaaltjes aan het gerecht toegevoegd. En uiteraard om het af te maken leg je Frans stokbrood met zelfgemaakte rouille op de Franse vissoep, plus wat platte peterselie voor de kleur. Bon appetit!”

Wil je zelf deze heerlijke zomerse bouillabaisse maken? Klik dan hier voor het recept.

De wijnkeuze van Sauter Wijnen

Terwijl in Zuid-Frankrijk meestal een rosé de Provence wordt gebruikt om de bouillabaisse in te laten zwemmen, heeft Angèle in samenspraak met Sauter Wijnen gekozen voor een witte Vermentino uit Sardinië. Een eigenzinnige keuze, die heel goed uitpakt.

Ralph Habets van Sauter Wijnen in Maastricht legt uit waarom deze witte krachtpatser zo goed past bij de bijzondere maaltijdsoep: “De Aghilóa, Cantina del Vermentino is een bijzonder karaktervolle wijn, een echte eetwijn. Hij past heel goed bij pittige visgerechten. Deze wijn heeft een groot gastronomisch potentieel. Hij heeft een frisse, doch ook krachtige smaak. Ook beschikt hij over lichte zoettonen. Mede daardoor is hij ook heel breed inzetbaar. Deze krachtige en volle, maar ook frisse en fruitige Vermentino past dan ook perfect bij een krachtige vissoep als bouillabaisse.”

Aghilóa, Cantina del Vermentino
Naam: Aghilóa, Cantina del Vermentino

Type: Wit
Land: Italië
Druif: Vermentino
Regio: Vermentino di Gallura, Sardinië
Domein: Cantina del Vermentino
Wijnjaar: 2014, nu op dronk
Houdbaar tot: 2017
Verkrijgbaar bij: www.sauterwijnen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

achttien − veertien =