Bouillabaisse

0
419
bouillabaisse

Wist u dat de befaamde Zuid-Franse vissoep bouillabaisse van oorsprong een gerecht voor arme mensen was? Zuid-Franse vissers vingen in hun netten vaak vissen en schelpdieren, die beschadigd waren. Dit seafood kon uiteraard niet meer op de vismarkt verkocht worden. Vissen die klem zaten in het net, die uiteengescheurd waren of platgedrukt, waren nog wel lekker, maar niet meer verkoopbaar.

Als de vissers terug aan land kwamen, verwarmden ze een ketel zeewater en gooiden de onverkoopbare vissen direct in een ketel kokend water. Na ongeveer twintig minuten koken, werd de hete bouillon gegoten over stukken oud geroosterd brood die ze met knoflook hadden ingewreven. Vervolgens werden de vissen opgegeten met een rouille (peper/knoflooksaus) of een aioli (knoflookmayonaise). Dat was de bouillabaisse van de arme vissers…

Het woord bouillabaisse is samengesteld uit twee werkwoorden: bouillir (koken) en baisser (temperen, lager zetten). En dat is precies wat er gebeurt bij het maken van deze vissoep die, volgens de traditie, bestaat uit minstens 7 soorten vis. Eerst worden de groenten gekookt in visbouillon, vervolgens worden de vissoorten toegevoegd. Als de soep terug aan de kook is, wordt het vuur getemperd.

Geen bouillabaisse is dezelfde

De beste – en arguably lekkerste – vissoep ter wereld is inmiddels uitgegroeid tot een ‘signature dish’ aan de Cote d’Azur, waar in gerenommeerde restaurants serieus geld voor wordt gevraagd. De oorsprong van de bouillabaisse ligt in Marseille en wordt daar ook wel bouillabaisse Marseillaise genoemd. Er zijn wel duizend verschillende manieren om bouillabaisse te bereiden. Hoewel ze in Marseille beweren dat hun recept het enige authentieke is, bestaan er van de bouillabaisse evenveel varianten als er vissen zijn in de zee.

Het enige waar het op aan komt, is dat er veel verschillende en vooral verse vis gebruikt wordt. Elk jaar wordt in Le Brusc, niet ver van Marseille, een bouillabaisse-festijn georganiseerd, waarbij de dorpelingen aan lange tafels van totaal verschillende soorten bouillabaisse zitten te genieten.

Uiteraard vergezeld van een goeie Rosé de Provence…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

veertien + veertien =