Château d’Yquem 2014 is uit!

0
417

Iedere rechtgeaarde wijnliefhebber moet minimaal één keer in zijn leven de Rolls Royce onder de Franse dessertwijnen gedronken hebben. Ik heb het dan natuurlijk over Château d’Yquem, de goddelijkste aller Sauternes-wijnen.

Superlatieven schieten tekort. Hij staat hoog op mijn ‘bucket list’, maar ik heb tot op heden helaas nog nooit het genoegen mogen smaken. Het gerenommeerde Amsterdamse wijnhuis Bolomey Import heeft de hand weten te leggen op een aantal flesjes van dit vloeibare goud van de jaargang 2014.

De Château d’Yquem 2014 is verkrijgbaar in halve of hele flesjes, ja, zelfs in een magnum-uitvoering. De demi (37,5 cl) wordt geleverd in originele kistjes van 3, 6 of 12 flesjes en kost per stuk 169 euro. De reguliere 75 cl versie heeft Bolomey Wijnimport ook à raison van 339 euro per stuk in kistjes van 1, 3 of 6 flessen. De magnum kost de lieve som van 695 euro. Misschien schrikken die prijzen je af. Maar je moet zich dan ook realiseren, dat we het hier niet over een ‘gewone’ wijn hebben.

chateau-dyquem-2014

Ronkende proefnotitie

Neal Martin, gerenommeerd wijnschrijver voor The Wine Advocate, omschrijft de Château d’Yquem 2014 als volgt: “A captivating bouquet; it entrances with its pure, wild honey notes, mixed with almond and white chocolate scents, bestowed with beguiling delineation and focus.”

David Bolomey, die ook aanwezig mocht zijn bij een proeverij van Château d’Yquem, schrijft dat zijn proefnotitie van het papier af ronkt. Hij meldt dat de briljante Yquem en het submerk Y d’Yquem nu tijdelijk voor primeurprijzen verkrijgbaar zijn. Levering vanaf januari 2017.

O ja, nog een zinvol advies van Bolomey: “Drink hem ergens de komende vijftig jaar!” En mocht u hem wegleggen, bedenk dan dat de aankoop van een of meerdere flessen Château d’Yquem ook nog eens een heel goede investering is, die in de toekomst ongetwijfeld (veel) meer waard wordt.

Er is overigens ook een droge versie van de Yquem beschikbaar: de Y d’Yquem 2015. Die is wat vriendelijker geprijsd: 129 euro voor een half flesje, 259 euro voor een hele fles. Bolomey Wijnimport omschrijft die als volgt: “Zeldzame droge wijn van de beroemdste Sauternes. Sinds de eerste “Y” in 1959 werd gemaakt is deze wijn slechts 24 keer gemaakt. Afkomstig van hetzelfde terroir als de grand vin.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

negentien + achttien =