Côtes de Provence

0
239
Provence

De beste Rosé komt uit de Provence. Althans dat vinden de enigszins chauvinistische Fransen. En wie zijn wij om daar aan te twijfelen?

De wijnbouw in de Provence zit nog steeds in de lift, getuige de meest recente cijfers. Op een oppervlak van bijna 20.000 hectare produceren de Provençaalse wijnboeren jaarlijks maar liefst 962.000 hectoliters wijn. Dat komt neer op zo’n 128 miljoen flessen per jaar. Un mer á boire, zou in dit geval de juiste Franse uitdrukking zijn. Maar liefst 90% daarvan bestaat uit rosé, 7% uit rode en 3% uit witte wijn.

Appellation Côtes de Provence

Wist u dat de Provence ook zijn eigen appellation heeft? De Appellation Côtes de Provence strekt zich uit over drie departementen: de Var, de Bouches du Rhône en een klein gedeelte van de Alpes-Maritimes. Het bijzondere terroir (bodemgesteldheid) en het zonnige klimaat zorgen voor die fantastische rosé, maar ook de witte en rode wijnen uit de Provence mogen er zijn. Provençaalse rosé heeft die typische zalmroze kleur (ook wel rosé gris geheten) en een uiterst aromatische afdronk.

Vanwege zijn verleidelijke bouquet is de Provençaalse rosé – een van de oudste wijnen ter wereld – zeer geliefd. De wijnbouw in de Provence stamt uit de tijd dat de Romeinen hier neerstreken en er de eerste wijnstokken aanplantten. Want zij wisten al dat een goed glas wijn hoort bij de geneugten des levens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

negentien − 6 =