Drie zomerse wijnen

0
190
Wijn in de zomer

Tijdens de zomermaanden met zijn lange avonden komen er andere wijnen op tafel dan de rest van het jaar. Een goed glas rosé of een fruitige, frisse witte wijn voeren dan de boventoon op de tuinterrassen. Wij stellen u drie zomerwijnen voor, die perfect passen bij de lome zomeravonden: een Rosé en twee witte.

AIX 2015

rose-aixTop of the bill in de rosé’s uit de Provence is zonder enige twijfel de AIX 2015, Coteaux d’Aix en Provence. Recentelijk sleepte deze zalmroze krachtpatser een gouden medaille in de wacht op het grootste rosé concours ter wereld, Mondial du Rosé. Van de 194 rosé’s ontvingen slechts 3 wijnen een gouden medaille!

Oogstjaar 2015 is een veelbelovend jaar in de Provence en dat proeven we terug in de Aix 2015. Dit is dè rosé die je in huis wilt hebben als de zomer eraan komt. Vol van karakter, zuiver en heerlijk doorregen met een opwekkende frisheid. AIX Rosé is de topcuvee van Domaine Saint Aix. Gelegen in het hart van de Provence en in 1880 oorspronkelijk begonnen als truffelgaard. De wijngaarden liggen op een hoogte van 420 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat met name uit klei, kalk, steen, zand en is rijk aan mineralen.

Wat maakt AIX bijzonder?

Domaine Saint Aix ligt op gemiddeld 400 meter hoogte (koelere ligging) en kan bovendien profiteren van de Mistral. Deze koude, krachtige wind komt uit het noorden af en toe voorbij en fungeert als een natuurlijke bescherming tegen eventuele ziektes in de wijngaard. Meer dan 2200 zonuren per jaar zorgen voor een optimale rijpheid. De koelere nachten zorgen bovendien voor een tragere rijping en dus meer finesse omdat de druiven kunnen bijkomen van de hitte. Ook worden de druiven in de nacht geplukt om frisheid te behouden.

Voor de AIX rosé zijn drie rassen gemengd: Grenache (60%), Cinsault (20%) en Syrah (20%). De bleek roze kleur krijgt AIX doordat een groot gedeelte direct geperst wordt (zoals een witte wijn gemaakt wordt) waardoor de rode druiven nauwelijks kleur kunnen afgeven. Voor de structuur wordt een klein gedeelte afgetapt (saignée) van de rode wijnen in wording.

Verkrijgbaar bij Vojacek Wijnen in Maastricht, ook via de webshop: www.vojacek.nl

Domaine du Tariquet / Selection 2015

Fruitig en fris, zo kun je het beste deze heerlijke witte Domaine du Tariquet (Côtes de Gascogne) omschrijven. Deze Gascogne bestaat uit een prachtige blend druiverassen: 45% Ugni Blanc, 35% Colombard, 10% Sauvignon Blanc en 10% Gros Manseng.

Yves Grassa en zijn zonen Rémy en Armin van Domaine du Tariquet slaagden erin om van een gewone witte wijn een kraakheldere kraker te maken. Dé dorstlesser uit de Gascogne. Lichtgeel van kleur. Intens aroma en een heerlijk frisse smaak van (citrus) fruit en witte bloesem. Mooie droge afdronk.

Het geheim achter het succes is de combinatie van frisheid en puurheid die maakt dat deze Gascogne niet snel verveelt. Dankzij het relatief lage alcoholpercentage (10,5% alc.) kun je hem bovendien lekker doordrinken. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: 4,95 euro per fles. Verkrijgbaar bij wijnhuis Henri Bloem: www.henribloem.nl

Gianni Doglia Moscato d’Asti 2015

Tot slot een tongstrelende sprankelende zomerwijn uit Italië. De Gianni Doglia Moscato d’Asti 2015 is bereid van 100% moscato bianco en afkomstig van percelen in Frazione Annunziata, die bij Castagnole Lanze horen.

De grootste verleider onder de Italiaanse zoete wijnen is de Moscato d’ Asti. Deze fruitige, prikkelende, parelende wijn is – mits gekoeld – een waar genot om te drinken. Heel geschikt voor lange, zwoele avonden en nachten.

De Gianni Doglia Moscato d’Asti 2015 is dan ook onze geheimtip. Na de handmatige oogst in kleine kratten worden de druiven zacht geperst. Vervolgens wordt de most in roestvrijstalen tanks naar 5 °C afgekoeld om een voortijdige gisting te voorkomen. Met een geselecteerde gistsoort fermenteert de most vervolgens op lage temperatuur totdat het alcoholgehalte tot 5% is gestegen. Na de botteling rijpte de wijn korte tijd in de fles.

Deze Moscato d’Asti is knapperig fris en geeft u een zomers goed humeur. Het geurige boeket verwent u met aroma’s van honingmeloen, ananas, rozentuin, abrikozen en een vleugje jasmijn. In de mond een frivole, fruitig-frisse smaak met een lichte mousseux die hem fijn laat prikkelen. De wijn is perfect in evenwicht, zijn fijne fruitsuiker geeft hem een onweerstaanbaar lekker-doordrink-gevoel. De temperamentvolle, sappige afdronk doet je verlangen naar meer.

Heel lekker met verse frambozen of aardbeien (het liefst uit koelkast) die u met de moscato d’ asti overgiet. Dat smaakt ongelooflijk lekker, al bij het inschenken loopt het water je in de mond!

Deze zoete witte zomerwijn (8,95 euro per fles) is te bestellen via Wine in Black: www.wineinblack.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × vijf =