Limburg heeft er een ster bij: Cucina del Mondo

0
190
Servais Tielman
Servais Tielman. Foto: Hein Smith van Heerlen.nieuws.nl

De Michelin-sterrenregen is weer neergedaald over Nederland. De aandacht van Wijn en Spijs gaat natuurlijk op de eerste plaats uit naar de Limburgse sterrenrestaurants. Gelukkig behielden alle Limburgse restaurants hun ster c.q. sterren. Nieuwkomer in de Limburgse sterrenparade is restaurant Cucina del Mondo in Heerlen, dat nu dus ook met een ster vermeld staat in de Michelin-gids.

“Totaal onverwachts”, zo reageerde chef-kok Servais Tielman op deze prestigieuze onderscheiding. Tielman (36) is bepaald geen onbekende in de culinaire eredivisie van ons land. Als kok heeft hij o.a. ervaring opgedaan bij De Leuf en De Librije. Verder is hij 12 jaar souschef geweest bij Restaurant Toine Hermsen en Restaurant Beluga.

In totaal telt Limburg nu elf sterrenrestaurants, een meer dus dan vorig jaar. Da Vinci in Maasbracht en Beluga loves you in Maastricht zijn daarbij de absolute koplopers met twee sterren. De overige restaurants met één Michelin-ster zijn: Château Neercanne (Maastricht), Tout à Fait (Maastricht), One (Roermond), De Leuf (Ubachsberg), Valuas (Venlo), Aubergine (Steyl), Bretelli (Weert) en Brienen aan de Maas (Well).

Château Neercanne werd extra in het zonnetje gezet door Michelin-directeur Michael Ellis. Het gerenommeerde kasteelrestaurant, zo fraai gelegen tussen Maastricht en Kanne, staat in 2017 maar liefst zestig jaar onafgebroken in de vermaarde Michelin-gids. Daarmee schaart Neercanne zich in een zeer exclusief gezelschap. Wereldwijd wisten slechts enkele restaurants deze bijzondere mijlpaal te behalen.

Enig ‘minpuntje’ was dat Michelin enkele jaren geleden er voor heeft gekozen om de sterren in Amsterdam uit te reiken, nadat dit jarenlang in Maastricht is gebeurd. Wijn en Spijs hoopt dat Michelin in de toekomst de presentatie van de Michelin-gids weer in Maastricht, onmiskenbaar de meest bourgondische stad van Nederland, zal laten plaatsvinden.

Over Amsterdam gesproken: als u binnenkort toevallig toch in de hoofdstad bent en u weet niet goed waar u wilt gaan eten, dan raden wij u van harte RIJKS aan, het restaurant van het Rijksmuseum, dat niet geheel toevallig nu ook zijn eerste Michelin-ster kreeg. Warm aanbevolen!