Maison des Vins: 800 Provence-wijnen op een rij

0
195
maison de vin

Op vakantie in de Provence of aan de Côte d’Azur is een bezoek aan het Maison des Vins in Les Arcs-sur-Argens een absolute aanrader. Maar liefst 800 wijnen uit de Provence liggen daar op je te wachten voor bezichtiging en – indien gewenst – degustation.

Uiteraard met mate, zoals je van ons gewend bent. Want proeven van 800 wijnen is niet aan te raden. Daarom selecteren de wijnconsulenten elke week zestien verschillende wijnen om van te proeven en bij gebleken succes eventueel te kopen: 4 witte, 6 rosé en 6 rode.

Norbert MeijsMaison des Vins

Het Maison des Vins is een bijzonder interessant wijninfocentrum, waar je alles te weten kunt komen over de Côtes de Provence wijnen en hun specifieke kenmerken.

Uiteraard is de Provence vooral vermaard om zijn voortreffelijke rosé wijnen, maar er komen ook uiterst smakelijke witte en de laatste jaren ook steeds meer rode wijnen vandaan, die kunnen wedijveren met vergelijkbare wijnen uit andere Franse regio’s.

Cote de Provence wijnen moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen

vins-de-provence1Dat de Provence een wijnregio van formaat is, wisten de kenners natuurlijk allang. Inmiddels mogen zo’n 275 wijnproducenten uit het zonovergoten Zuid-Frankrijk hun wijnen tooien met de titel Cotes de Provence. Een kwaliteitskeurmerk, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Cotes du Rhône. De Provence-wijnen moeten dan ook aan strenge kwaliteitseisen voldoen, voordat ze het predikaat Cotes de Provence mogen voeren.

“Al onze 800 Provence wijnen hier voeren het kwaliteitskeurmerk AOC (Appellation d’ origine Controlee) of AOP (Appellation d’ origine Protegee). Alle wijnen moeten aan strenge kwaliteitsnormen voldoen om als Cote  de Provence wijn door het leven te mogen gaan”, legt Tina van Asch, de Nederlandse wijnconsulente van het Maison des Vins, uit. “Van de grondsoort tot en met de vinificatie gelden duidelijke kwaliteitseisen. De consument, die een Cote de Provence wijn met AOC of AOP keurmerk in handen heeft, weet dat hij iets goeds onder de kurk heeft.”

Maison des Vins vertegenwoordigt zo’n 275 wijnproducenten

maison-de-vins3“Nergens anders ter wereld ligt zo’n grote hoeveelheid verschillende wijnen van een regio opgeslagen als hier in het Maison des Vins”, weet Tina.

“Cote de Provence wijnen hebben dan ook de wereld veroverd. Met name in de rosé (85 procent van de totale wijnproductie) proef je de zon in het glas. Maar ook de witte (5 procent) en rode (10 procent) wijnen uit de Provence zijn aan een onmiskenbare opmars bezig. Om de Provence af te doen als louter een rosé regio, daarmee doe je de wijnproducenten uit deze regio te kort.”

Het Maison des Vins vertegenwoordigt zo’n 275 wijnproducenten. “Dat is 40 procent van de totale populatie aan Provençaalse wijnboeren”, verklaart Tina. “Ons Maison is niet alleen een belangrijk promotie-instrument, maar ook een verkoopinstrument. Je betaalt bij ons dezelfde prijs als bij het wijndomein. De zestien uitverkoren wijnen, die we om de week laten rouleren, worden zelfs met een korting van 5 procent aangeboden tijdens onze proeverijen.”

Wat maakt rosés de Provence bijzonder?

Op de vraag wat rosés uit de Provence nou onderscheidt van andere rosés antwoordt Tina van Asch gedecideerd: “Onze rosés zijn simpelweg de beste ter wereld. Wist je bijvoorbeeld dat die typisch lichtroze kleur wordt veroorzaakt doordat er nauwelijks tannines aan de rosé worden toegevoegd? Onze rosés zijn bloemiger, aromatischer en meer gestructureerd. Het is een soepele en toch krachtige wijn met heel veel fruit en het is een perfecte begeleider bij zomerse visgerechten, zoals bouillabaisse. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Die is namelijk heel redelijk. Rosés uit de Provence hebben een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Ofschoon je het hier zo duur of zo goedkoop kunt maken als je zelf wilt.”

Onze rosés zijn bloemiger, aromatischer en meer gestructureerd.

maison-de-vins4

 

Maisons des Vins Cotes de Provence
RN 7 – 83460 Les Arcs-sur-Argens
Tel. 0033(0)494995010
Web: www.maison-des-vins.fr

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vier + 1 =