Negen AOC’s in de Provence

0
96
Maison des Vins

Appellation d’Origine Contrôlée (vaak afgekort tot AOC) is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Deze producten moeten voldoen aan zeer strenge productievoorwaarden.

Voor wijnen hebben de eisen betrekking op het productiegebied, aantal aangeplante wijnstokken, minimum alcoholgehalte, maximum opbrengst, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. Alle wijnen die in aanmerking komen voor de AOC-benoeming worden onderworpen aan een analyse en een degustatie. Alle AOC-wijnen worden geproduceerd binnen een vastgelegd geografisch gebied.

AOC’s in de Provence

In de Provence zijn negen AOC’s te onderscheiden: Bandol, Bellet, Cassis, Les Coteaux Varois, les Coteaux d’Aix, La Palette, Les Baux, Pierrevert en Côtes de Provence. Met 20.000 hectare aan wijngaarden is de laatste AOC verreweg de grootste.

Nog even wat indrukwekkende cijfers over de Côtes de Provence wijnen: jaarlijks wordt er circa 924.000 hectoliter wijn geproduceerd. Dat levert 146 miljoen flessen rosé op.

Verdeeld over drie departementen (Var, Bouches du Rhône en een enclave in de Alpes Maritimes) wordt er in 84 gemeentes (communes) Côtes de Provence wijn gemaakt. Binnen de regio Côte de Provence onderscheiden we twee grote appellations: Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois en Provence.

Daarnaast zijn er nog vier kleinere appellations, die de benaming Côtes de Provence mogen voeren: Sainte-Victoire, La Londe, Pierrefeu en Fréjus.

In het Maison des Vins kunnen ze alles vertellen over deze AOC’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × vier =