Negen smaakprofielen en wijn-spijscombinaties

0
1010
Wijnspijscombinaties

Hieronder tref je een paar smaakprofielen aan voor witte, rosé, rode en zoete wijn, met de bijhorende wijn- en spijscombinaties.

1. Witte wijn

Licht, fris en strak

Jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren zoals de Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of Prosecco. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Verdejo uit de Rueda, Colombard uit de Gers of Albariño uit Rías Baixas.

Wijn-spijscombinaties zijn bijvoorbeeld frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.

Vol, zacht en breed

Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse en romige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay, Semillon of Viognier. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Californische Chardonnay, Viognier uit Frankrijk.

Wijn-spijscombinaties lopen uiteen van visgerechten, gevogelte en rijke salades.

Intens, rijk en complex

Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling of Chardonnay.

Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Riesling of Gewürztraminer Alsace Grand Cru, Chablis uit de Bourgogne of een Grand Blanc uit de Bordeaux. Vaak houtgelagerd.

Wijn-spijscombinaties zijn haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis een rijke saus.

2. Rosé wijn

Bleek, strak en mineraliteit

Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cinsault en Grenache. Meest kenmerkend wijn in de categorie is Provence rosé.

Wijn-spijscombinaties zijn salades (bijvoorbeeld Niçoise) en maar uiteraard heerlijk bij kleine lichte tapas op het terras.

Kleurrijk, mild en fruitig

Mild, zachte rosé wijnen met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe zoete geur van rood fruit en diep roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld van Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah. Kernmerkende wijnen in deze categorie zijn Spaanse Rosé uit Navarra en Malbec Rosé uit Argentinië.

Wijn-spijscombinaties in deze categorie zijn visgerechten, pasta’s en ook heel goed inzetbaar bij de barbecue.

3. Rode wijn

Licht, soepel en fruitig

Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals thijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir of Merlot. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Beaujolais, Bourguil, Chinon en nieuwe wereld Pinot Noir.

Wijn-spijscombinaties zijn gegrild gevogelte, lichte pastagerechten en kaasplateau’s.

Stevig, zacht en romig

Volle rode wijnen met een zachte én krachtige smaak. Vaak geuren van bramen, hout, vanille en kruidigheid. Mooie diepe paars-rode kleur. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Cabernet-Merlot uit Californië, Temperanillo uit de Rioja en Syrah uit Australië.

Wijn-spijscombinaties zijn kruidige ovenschotels, sappige steak met pepersaus en pasta met tomatensaus.

Complex, krachtig en vol

Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen vaak een dieper robijnachtige kleur. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Grands Cru’s Classé uit Bordeaux, Cru’s uit de Bourgogne en Italiaanse topwijnen zoals Barolo en Brunello.

Wijn-spijscombinaties zijn Châteaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel en andere culinaire gerechten.

4. Zoete wijn

Honing, nectar en zoetig

Volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Geuren van overrijp fruit, honing en vanille. Kleur is vaak strogeel met goud glans. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauternes, Beaumes de Venise, Gewürztraminer Vendange tardive en Port.

Wijn-spijscombinaties zijn Tarte tatin, chocoladetaart en verschillende rijke volle kazen.

Bron: de Wijnbeurs waar ook een aantal van de genoemde wijnen te verkrijgen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

drie × 4 =