Ober, mag ik een blauwe wijn?

0
329
gik blauwe wijn

Onlangs werd de wijnwereld opgeschrikt door het bericht dat men erin geslaagd was om een blauwe wijn te ontwikkelen. Tot voor kort was de wereld nog overzichtelijk: je had rode wijn, witte wijn en rosé. OK, port en sherry werden gemakshalve ook tot de wijnachtigen gerekend. Maar dan had je het ook wel zo’n beetje gehad. Plots heeft een stelletje creatieve twintigers het dus nodig gevonden ons te moeten verblijden met blauwe wijn.

Het enige blauwe drankje, dat wij tot die tijd kenden, was Blue Curacao. Blauwe wijn heeft zo ongeveer dezelfde gifblauwe kleur. Deze nieuwe wijnvariatie heeft nu ook Nederland bereikt en is o.a. te koop via de website www.wijnoutlet.nl. Voor tien euro kun je daar een Spaanse blauwe wijn bestellen, Gïk Live geheten.

“Gïk drinken gaat niet alleen over het drinken van blauwe wijn; je drink innovatie. Je drinkt de creatie. Je overtreedt de wijnregels en maakt je eigen regels. Je vindt tradities opnieuw uit”, zegt Gïk zelf over de blauwe wijn.

Natuurlijke bereiding

Hoe maak je zo’n blauwe wijn? De blauwe kleur ontstaat door het pigment (anthocyaan) van de vellen van rode druiven. Voeg daar een organisch pigment, namelijk indigotine, aan toe en klaar is Kees. Overigens schijnt blauwe wijn gemaakt te worden van een blend van rode en witte druiven. Volgens de makers ervan bevat de wijn geen chemische kleurstoffen, maar wordt hij honderd procent natuurlijk bereid.

In de praktijk

gik-blauwVolgens de proefnotitie van de website is deze Spaanse blauwe wijn fris, fruitig en zoet met een geur die doet denken aan rijpe vruchten. Wij hebben dat nog niet kunnen verifiëren, maar de commentaren van gebruikers op de website liegen er niet om. Ene René vindt hem bijvoorbeeld te zoet en met de kleur van brandspiritus. Niet echt een aanrader, vindt hij. Ene Bas schrijft: “Je verwacht fris en fruitig, maar je krijgt mierzoet. Kwaliteit-prijsverhouding is zoek… Canei-achtig.”

Tineke daarentegen is enthousiast: “De kleur is echt zo en de smaak valt mij mee. Het zoetje bevalt me prima.” Maar Rob is dan weer uitgesproken negatief: “Werkelijk vreselijk vieze, zoete, ongebalanceerde wijn, die de naam wijn niet mag dragen.”

Om dan toch met een positieve noot te eindigen: volgens de website past deze blauwe wijn perfect bij sushi, nacho’s met guacamole, tzatziki, pasta carbonara en gerookte zalm.

Enfin, oordeel zelf maar of blauwe wijn een aanwinst is of niet. In de strandtenten schijnt de nieuwe wijn deze zomer in ieder geval onder de jongelui een hit te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + zeven =