Op zoek naar de mooiste mousserende wijn uit Limburg..

0
3
de keurders uit België en Nederland

 

Gisterenochtend kwamen bij restaurant Gerardushoeve in Epen de keurders uit België en Nederland bijeen. Zij gingen in nog geen 3 uur tijd 24 mousserende wijnen proeven.

Zoals een van de juryleden, Matthijs Vrancken (sommelier bij restaurant Beluga te Maastricht) halverwege de proeverij al schreef “het is heel mooi om de opmars van de regio mee te maken. Deze mousserende wijnen doen niets onder voor een goede cava of cremant.”

 

De keuring is opgezet om een goede terug koppeling te geven aan de wijnmakers. Dus naast de waardering in punten worden ook op- en aanmerkingen doorgegeven.

Dit jaar viel Hoeve Nekum bij de jury het beste in de smaak met zijn Brut., 12,5% methode traditionelle blend. (19,95 euro) “weelderig van smaak, mooie rijpe brioche tonen, rokerig en lage afdronk.”

 

Ook wijngoed Thorn kon met de Pinot Brut 12,5% wit methode traditionelle 2015 de keurders bekoren. (20,- euro)

Het Belgische wijnkasteel, Genoels-Elderen, Zwarte parel 12,5% wit methode traditionelle 2013 (15,50 euro) en wijndomein Aldeneyck met de Pinot Brut 12,0% wit methode traditionelle 2014 (17,- euro) kwam als vierde uit de bus.  Aan de keuring van de mooiste mousserende wijn uit Limburg deden 15 uit Nederlands Limburg en 9 uit Belgisch Limburg mee. Drie rosé, 19 wit en 2 secco’s.

 

Bij de rosé bubbels zijn het wijngoed Raar met de brut rose 12,0% en wijndomein de Planck met de Pinot Brut 13.0% en de Funkelwien 13,0% van Wijngaard St. Martinus die erg mooi zijn.

 

Van de gekeurde secco’s sprong Landgoed Overst eruit met O’secco 11,5%, (9,79 euro)

 

Eugene Vaessen, van restaurant Gerardushoeve over de Limburgse wijnen. “Sinds dat wij Limburgse wijn aanbieden, verkopen wij duizenden flessen meer. Ik ben er van overtuigd dat een goed streekproduct die tegen een eerlijke prijs aan de gast wordt geboden bijdraagt aan de waardering.”

 

Wat deze vier en twintig mousserende wijnen laten zien is dat Belgisch en Nederlands Limburgers  aan elkaar gewaagd zijn en beiden uitstekende producten maken die klaar zijn om ontdekt te worden.  Verras jezelf en je vrienden. Laat die champagne eens staan en kies eens voor een originele bubbel uit de streek. De wijnen zijn verkrijgbaar bij de wijnboeren zelf.  De adressen staan op routedesvins.nl

 

Met dank aan het proefpanel:

 

Koen Claes, Genk  (beste cavasommelier van België)

Tom Coun, Lanaken, “flying sommelier”, ex Vivendum

Ger Reynders, Belang van Limburg

Jennifer Silvius (Rantree)

Matthijs Vrancken (Beluga)

Pascal Rouette (ex-Juliana, In de Oude Smidse)

Patrick Cuijvers,

Jos Mechelmans,

 

 

Organisatie:

 

Ruud Verstegen, landgoed Overst.

Bert Salden, uitgever “Gastvrij”

Jules Odekerken, stichting promotie centrum Limburgse wijnen

 

Meer over deze keuring van mousserende wijnen is te lezen op:

Routedesvins.nl

 

Hoeve Nekum is gevestigd aan de Nekkumerweg 31 Maastricht. Telefoon 003143-3215185