Proeverij van Zuid Afrikaanse wijnen

0
101
Wijngaard Zuid Afrika

Het Nederlands genootschap van wijnvrienden, afdeling Maastricht organiseert op 11 oktober in Geulle een wijnproeverij van Zuid Afrikaanse wijnen, waarbij ook niet leden van harte welkom zijn.

Het vissersdorp Hermanus in Zuid Afrika ligt pal aan de Atlantische oceaan. Jaarlijks komen er honderden walvissen om te paren en te kalven. Maar Hermanus is meer, het is ook de ‘poort’ naar een wijnregio met de poëtische naam “Hemel en Aarde vallei”.

Vijftien wijnproducenten, met ieder hun eigen identiteit, maken in deze vallei wijnen van met name de Pinot Noir, Chardonnay en de Sauvignon Blanc. De Hemel en Aarde vallei heeft een totale lengte van iets meer dan 18 kilometer, maar er zijn duidelijke verschillen in het terroir waarneembaar.

The Valley

De eerste appellatie, The Valley genaamd, ligt het dichtst bij de oceaan. De invloed van de oceaan is hier het meest merkbaar. Uit the Valley proeven wij de wijnen van Bouchard Finlayson. Wijnmaker en pioneer Peter Finlayson was de eerste wijnmaker die zich in 1989 in de Hemel en Aarde vallei vestigde.

The Upper

De tweede appellatie, The Upper, ligt verder van de oceaan verwijderd. Het zo typische geurende ‘fynbos’ groeit in deze applicatie weelderig. Uit the Upper zullen wij de wijnen van Sumaridge proeven.

The Ridge

The Ridge is de derde en de kleinste appellatie in de vallei. In de hooggelegen Ridge rijpen de druiven later dan in de twee eerder genoemde appellaties. Creation is de derde wijnproducent van wie wij deze avond de wijnen zullen proeven.

De wijnen voor de proeverij

Ik heb de volgende wijnen voor deze proefavond geselecteerd:

  • Creation Wines: Sauvignon Blanc 2015, Appellation the Ridge
  • Sumaridge Wines: Sauvignon Blanc 2015, Appellation the Upper
  • Bouchard Finlayson: Sauvignon Blanc 2015, Appellation the Valley
  • Creation Wines: Chardonnay 2015, Appellation the Ridge
  • Sumaridge Wines: Chardonnay 2013, Appellation the Upper
  • Bouchard Finlayson: Missionvale Chardonnay 2014, Appellation the Valley
  • Creation Wines: Pinot Noir 2014, Appellation the Ridge
  • Sumaridge Wines: Pinot Noir 2012, Appellation the Upper
  • Bouchard Finlayson: Galpin Peak Pinot Noir 2013, Appellation the Valley

Bovenstaande wijnen worden alle zeer hoog gewaardeerd; de meeste krijgen 5 sterren in de John Platter wijngids.

Praktische informatie

Voor deze proeverij verwachten wij jullie op dinsdag 11 oktober 2016 vanaf 19.45 uur in de Credozaal, Kerkplein 3, 6243 NC te Geulle.

Aanvang van de proeverij is om 20.00 uur. De deelnameprijs bedraagt  € 16,- voor onze leden en € 20,- voor de overige deelnemers. Ter afsluiting serveren wij een heerlijk kaasassortiment.

NB. Neem s.v.p 3 degustatieglazen mee, zodat alle wijnen nogmaals als trio nageproefd kunnen worden.

Aanmelden vóór 7 oktober via secretariaatngwmaastricht@gmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vier − twee =