Restaurant-special: SOFA Maastricht

0
794
Tonijn met Domaine Mondivin 2015 rosé

Elke maand stellen wij een restaurant voor dat een perfecte combinatie van wijn en spijs maakt. Als eerste presenteren wij bar-brasserie-restaurant SOFA Maastricht. Hun perfecte wijn-spijscombinatie voor de zomermaanden bestaat uit een bijzonder tonijngerecht, gecombineerd met een heel speciale Hongaarse rosé: de Domaine Mondivin 2015.

We hebben ons bezoek aan SOFA niet alleen op foto, maar ook op film vastgelegd.

De zomer komt tot leven bij SOFA Maastricht

Summertime and the living is easy; deze regel uit de klassieke musical Porgy and Bess van George Gershwin is helemaal van toepassing op het zomerterras van SOFA Maastricht. Niets moet, alles mag. We hebben even geen haast. De nadruk ligt hier op onthaasten. In het zomerse decor van de nabij gelegen Maasplassen word je vanzelf zen. En als er dan ook nog een mooi tonijngerecht van chefkoks Jeroen Holten en Alan Oostrom, plus een perfect daarbij passend glas rosé ter tafel komt, dan kan het grote genieten beginnen.

SOFA is een oase van rust aan de rand van Maastricht, de culinaire hoofdstad van Limburg ‘par excellence’. In acht jaar tijd hebben Jeroen en Evelyne Holten van hun bar-brasserie-restaurant een gastronomische hotspot gemaakt, die niet alleen veel gasten uit het Maastrichtse, maar ook uit de wijde omgeving trekt. Jeroen en Evelyne knapten het voormalig koetshuis van kasteel de Hoogenweerth in 2008 op en richtten er hun culinair droompaleis in.

SOFA Maastricht

Frans-mediterraanse keuken

Evelyne en Jeroen Holten voelen zich als een vis in het water in het voormalige koetshuis: “Wij voeren een Frans-mediterraanse keuken. We hebben in het restaurant 60 couverts en in de brasserie 40 couverts. Dat betekent dat we hier ook grote gezelschappen of partijen kunnen herbergen, tot maximaal 150 couverts. Voeg daar in de zomermaanden nog het zonneterras bij, waar we maximaal 120 gasten kunnen ontvangen, en je zult begrijpen dat we hier echt qua accommodatie op onze droomplek zitten.”

Op een stralende zomermiddag zijn we zelf getuige van de bijzonder aangename sfeer op het terras. Met zijn prachtige platanen zou het terras absoluut niet misstaan aan de Côte d’Azur, bijvoorbeeld ergens op een dromerig dorpsplein of pal aan het water. Les pieds dans l’ eau, noemen ze dat in goed Frans. Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat je op SOFA’s zomerterras ook haast met de voeten in het water zit, met de Maasplassen en de jachthaven Maastricht Marina op een steenworp afstand.

SOFA Maastricht

Rolverdeling

De rolverdeling binnen SOFA is helder: in de keuken zwaait Jeroen Holten als chefkok de scepter samen met collega-chef Alan Oostrom, die er vanaf het begin in 2008 bij is. Evelyne Holten is verantwoordelijk voor de algehele organisatie. Als een spin in het web zorgt zij ervoor dat bij SOFA alles goed reilt en zeilt. Een perfecte rolverdeling tussen beide echtelieden, die dagelijks resulteert in de perfecte wijn/spijscombinaties voor de talrijke gasten.

En passant stelt Evelyne samen met sommelier Jean-Paul van Oostveen ook nog de uitgebreide wijnkaart samen. “Jean-Paul en ik stellen de wijnkaart zorgvuldig samen met de nadruk op verrassende wijnen, zoals de Hongaarse rosé, die vandaag de perfecte combinatie vormt met het zomerse tonijngerecht.”

De Domaine Mondivin rosé is een grote zomerhit bij SOFA Maastricht, bijvoorbeeld als begeleider van het 3-gangenmenu, met veel verse (vis)gerechten.

En de Domaine Mondivin 2015 rosé uit opkomend wijnland Hongarije blijkt inderdaad een aangename verrassing te zijn. Evelyne Holten legt uit waarom: “Omdat deze rosé is gemaakt van 100% cabernet sauvignon, is het een heel bijzondere, gastronomische wijn geworden. Minder geschikt als aperitief, omdat hij daarvoor teveel diepgang en body heeft. Als maaltijdbegeleider, bijvoorbeeld bij ons zomerse tonijngerecht, past hij perfect. De Domaine Mondivin geeft spannend tegenspel aan de frisse tonen van de tonijn en versterkt de smaaksensatie.”

SOFA Maastricht

Overigens is deze wijn een Hongaars-Nederlandse coproductie, zo doet Evelyne enthousiast uit de doeken: “Jan van Lissum van de toonaangevende culinaire Gault-Millau gids en de Limburgse wijnkenner bij uitstek Erik Sauter zijn als mede-eigenaars nauw betrokken bij dit bijzondere Hongaarse wijndomein. Domaine Mondivin in Villányi (Hongarije) is sinds 1993 het gezamenlijk bezit van Jan van Lissum, Ede Tiffan en Erik Sauter. Inmiddels zijn ze hard op weg naar hun 25e oogst in 2018.”

Grote zomerhit

De Domaine Mondivin rosé is een grote zomerhit bij SOFA Maastricht, bijvoorbeeld als begeleider van het 3-gangenmenu, met veel verse (vis)gerechten. “In de zomermaanden willen onze gasten wat luchtiger en lichter eten en dan ben je met deze Hongaarse rosé aan het juiste adres”, aldus Evelyne Holten.

SOFA Maastricht

Maar vandaag serveren Jeroen en Evelyne hun perfecte wijn-spijscombinatie: “Ons tonijngerecht is als voorgerecht tijdens de zomer haast niet aan te slepen, zo populair is-ie. Door de wasabi-crème wordt de tonijn pittig en past de volle Hongaarse rosé er perfect bij. Het is een echt fris zomergerecht, dat door gebruik van wasabi mooi in balans komt met de gastronomische rosé.”

Domaine Mondivin Rosé 2015
Naam: Domaine Mondivin Rosé 2015
Wijnhuis: Domaine Mondivin
Land: Hongarije
Regio: Villanyi Sterntal
Druivenras: 100% Cabernet Sauvignon
Alcohol: 12,5%
Houdbaarheid: nu op dronk, houdbaar tot 2019
Proefnotitie: Krachtig en open, stevige maaltijdbegeleider, volop fruittonen, lange afdronk met opwekkende bitters na, mooie lengte.
Verkrijgbaar bij: www.sauterwijnen.nl

Recept: Verse tonijn met bergamon, dashi, wasabi, gepofte quinoa en verse kruiden

Chef-kok Alan Oostrom geeft uitleg bij het zomerse tonijngerecht van SOFA: “De tonijn is uiteraard dagvers. Bergamon, zeewier en een wasabi-crème zorgen voor de frisse accenten. Ook geeft een bouillon van gedroogde tonijnvlokken (dashi) veel smaak af. Die bouillon zeef je en breng je op smaak met sesam, witte soja-saus en aceto. In de basis zit ook een vinaigrette (sushi-azijn). Aan het gerecht wordt kroepoek van gedroogde rijstvellen toegevoegd. Die maakt het gerecht krokant. De kroepoek wordt gefrituurd bij 175 graden Celcius in zonnebloem-olie. Op de kroepoek wordt nog bietenpoeder gestrooid.”

SOFA Maastricht

Ingrediënten

 • verse tonijn
 • bergamoncoulis
 • wasabi mosterd
 • quinoa
 • wasabi kruiden
 • vadouvan-olie
 • ketjap
 • tonijnvlokken
 • gembernat
 • sushi-azijn
 • citroengras
 • witte soja
 • sesamolie
 • verse kruiden
 • peper & zout

Bereiding

 1. Maak de tonijn schoon, snij deze bij en snij hier mooie dunne plakken van. Zet koud weg.
 2. Dashi: tonijnvlokken in vocht warm maken als een bouillon, zeven en dan inkoken tot gewenste smaak.
 3. Op smaak brengen met vadouvanolie, gembernat, sushi azijn, citroengras, witte soja en sesamolie.
 4. Maak de gepofte quinoa aan met wasabikruiden en vadouvanolie.

Opmaak

 1. Leg in het midden van het bord een plak tonijn.
 2. Spuit 2 of 3 dopjes wasabi mosterd erom heen.
 3. Dresseer hier speels de quinoa overheen en garneer af met verse kruiden.
 4. Dresseer als laatste de dashi eromheen.

Over SOFA Maastricht

SOFA Maastricht
Hoge Weerd 6
6229 AM Maastricht
Tel: 043-3671337
Web:  www.sofamaastricht.nl
Mail: contact@sofamaastricht.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

achttien + zes =