Tagliata: niet alleen Italianen smullen ervan

0
528
tagliata

Door velen wordt de Italiaanse keuken beschouwd als het walhalla van de haute cuisine. Niet voor niets doen Italiaanse gerechten het ook erg goed in onze keukens. En dat de bereiding van zo’n gerecht niet altijd moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst onze eigen kookinspirator Angèle Gerardu van Cuccina Angèle.

Tagliata: een mooi stukje rundvlees

Zij schotelt ons dit keer een puur Italiaanse tagliata voor. Overigens niet te verwarren met de overbekende pasta, de tagliatelle. Aan dit bijzondere vleesgerecht komt geen pasta te pas, want een ‘taglio di carne’ is niets meer of minder dan een lapje kogelbiefstuk of ossenhaas.

Onze ‘tagliata’ bestaat uit enkele prachtige stukken kogelbiefstuk, gelardeerd met roquette-salade, pijnboompitten, schilfers echte Parmezaanse kaas en gegrilde courgette. Daarbij serveert Angèle Roseval-aardappelpartjes uit de oven. En om deze perfecte wijn-spijscombinatie dan helemaal af te maken adviseert register-vinoloog Han van der Zee van Thiessen Wijnkoopers een mooie rode wijn van het Italiaanse domein Nals Margried, gemaakt van de relatief onbekende Lagrein-druif.

Typisch Italiaans

angele kookt“Ik maak vandaag een typisch Italiaanse specialiteit”, legt Angèle in haar keuken uit. Zij heeft een echte passie voor de ‘cuccina Italiana’ en ook tijdens haar kookworkshops staan regelmatig Italiaanse gerechten op het programma.

“In de betere Italiaanse restaurants staat Tagliata vast op de menukaart. Met name in Italië zelf is het een heel populair gerecht. Italianen eten Tagliata wel enkele keren per week, ook als lunchgerecht”, aldus Angèle.

Ze vervolgt: “Het is een puur en eerlijk stukje vlees, meestal kogelbiefstuk of ossenhaas. De biefstuk wordt enkele minuten om en om dichtgeschroeid in olie en boter. Tagliata wordt het hele jaar door geserveerd en gewaardeerd om zijn eerlijke, pure vleessmaak.”

In Italië is Tagliata een populair gerecht, Italianen eten het wel enkele keren per week.

Weinig calorieën

Juist omdat er geen zware saus bij wordt geserveerd, is Tagliata met name onder Italiaanse vrouwen populair. Het bevat relatief weinig calorieën en is dus geen dikmaker. De Belladonna’s zijn namelijk als de dood dat ze zullen uitgroeien tot Italiaanse mamma’s. Want slank is ook in Italië de norm.

“Dit Italiaanse vleesgerecht is heel eenvoudig te maken, zeker wanneer je de instructies uit mijn receptuur precies opvolgt”, beweert Angèle, die er nauwgezet op toeziet dat de kogelbiefstuk precies de voorgeschreven tijd in de pan wordt gebraden.

Wil je zelf ook eens tagliata maken? Klik dan hier voor Angèles stap-voor-stap recept voor 4 personen.

Perfecte begeleidende wijn van Nals Margreid

BW160823001LR2024Terwijl Angèle druk bezig is met de bereiding van de tagliata, legt Han van der Zee uit waarom hij gekozen heeft voor een Italiaanse wijn als perfecte begeleider van het gerecht:

“Deze rode wijn komt uit Südtirol / Alto Adige van de top-coöperatie Nals Margreid, die aan de voet van de Dolomieten ligt. Gemaakt van 100% Lagrein, een lokale druif. Het gebied ten westen en zuiden van de hoofdstad Bolzano heeft een bijzonder microklimaat: overdag kan het er flink heet zijn, ’s nachts kan het er flink afkoelen. Dat geeft deze wijn zijn speciale karakter”, steekt Han enthousiast van wal.

“Deze rode wijn is door zijn relatief licht alcoholpercentage (13%) niet overheersend, maar juist rond en soepel in de afdronk. Een perfecte begeleider voor Angèle’s tagliata. Let er wel op dat je de wijn goed gekoeld (12-16 graden Celcius) serveert.”, aldus de vinoloog.

Thiessen Wijnkoopers in Maastricht is hét adres voor de aankoop van de betere Italiaanse wijnen. Was dit eerbiedwaardige wijnhuis – opgericht in 1717 – van oudsher vooral thuis in de betere Franse wijnen (Bordeaux en Bourgogne), nu is het ook gespecialiseerd in Italiaanse en Spaanse topwijnen.

De wijn van de Lagrein-druif van Nals Margreid heeft frisse zuren en mooie rijpe tannines. Een perfecte begeleider voor Tagliata.

Alternatief voor herfst- en winteravonden

Han van der ZeeRegistervinoloog Han van der Zee heeft tot slot nog een tip voor onze lezers: “De Lagrein-wijn van het domein Nals Margreid vind ik vooral geschikt als maaltijdbegeleider bij tagliata in de zomermaanden. Als alternatief tijdens de frisse herfst- en koude winteravonden kun je ook een mooie Valpolicella Ripasso schenken. Bijvoorbeeld de prachtige Valpolicella van het huis Vigna Tornidora uit 2011, gemaakt van Corvina Veronese, Corvinone, Molinara en Rondinelle. Met zijn 14% alcholpercentage is hij wat voller en zwaarder dan de Lagrein-wijn. Omdat men in de tweede gisting de wijn laat her-passeren (Ripasso) over de druiven die gebruikt zijn voor de Amarone, wordt deze wijn ook wel eens de kleine Amarone genoemd. Absolute topkwaliteit dus.”

Lagrein 2014 Nals Margreid
Naam: Lagrein 2014 Nals MargreidBW160823011LR2024

Type: rood
Land: Italië
Regio: Südtirol
Druif: Lagrein
Domein: Nals Magreid
Wijnjaar: 2014
Houdbaar tot: 2018
Verkrijgbaar bij: Thiessen Wijnkoopers Maastricht

Met dank aan Thiessen Wijnkoopers uit Maastricht voor het beschikbaar stellen van de wijnen en Daily Fresh Food uit Geleen voor de ingrediënten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

negentien + drie =