Vive Ilja!

0
348
Ilja Gort

Het meest aansprekende tv-programma over Frankrijk als Walhalla voor de perfecte wijnspijs-combinaties is ongetwijfeld van de hand van de Nederlandse wijnboer en ex-reclameman Ilja Gort.

Eerst verdiepte hij zich op een uiterst aanstekelijke wijze in de verschillende Franse wijnregio’s. In zijn nostalgische Mehari crosst hij in de serie ‘Wijn aan Gort’ door het adembenemend glooiende Franse landschap op zoek naar de onontdekte wijnpareltjes.

Citroen MehariEt tiens, Ilja weet altijd wel een authentiek wijndomein te vinden, waar de wijn meestal in eikenhouten vaten rustig ligt te rijpen.

De verwelkoming van die ‘rare snijboon’ uit de Lage Landen verloopt altijd in een uiterst amicale sfeer, alsof Ilja een oude huisvriend is. “Bonjour Ilja”, is dan ook immer het hartelijke welkomstwoord, waarbij de Franse wijnboer moeite moet doen om Ilja niet te verbasteren tot ‘il y a’, wat heel iets anders betekent in het Frans.

Enfin, steevast eindigen de leerzame afleveringen met Ilja Gort ergens op een terrasje met een goed glas wijn en dito gerecht.

Franser dan de Fransen

Na de serie ‘Wijn aan Gort’, uiteraard over de Franse wijnen, heeft de immer met een alpinopet getooide en goed geluimde Ilja nu de Franse keuken ontdekt in de serie ‘Gort á la Carte’. En ook hier weet hij met aanstekelijk enthousiasme te vertellen over de culinaire specialiteiten uit ‘La douce France’. Ilja is bijna Franser dan de Fransen zelf. Een betere promoter van hun land kunnen ze zich niet wensen.

Laatst was hij te gast in de Loire-streek om te vertellen over de vermaarde geitenkaasjes uit die streek. Toen banjerde hij rond op een boerderij, waar geiten worden gefokt. Aandoenlijk was de scène, waarin stoere Ilja een baby-geitje ter wereld bracht. Je kon zien dat hij daarvan onder de indruk was.

Ook Ilja weet het: wijn en spijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Maar Ilja is dus ook een meester in het presenteren van de perfecte wijnspijs-combinaties. Bij de vermaarde Loire-geitenkaas Crottin de Cravignol bijvoorbeeld sluit volgens Ilja een goede Sauvignon Blanc perfect aan. De absolute topper voor deze perfecte wijnspijscombinatie is dan ook de Sancerre, die niet geheel toevallig ook uit de Loire-streek afkomstig is. Het vermaarde Sancerre-zuurtje doet wonderen bij geitenkaas.

Sancerre, Loire

Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke salade met warme geitenkaas en walnoten. Je kunt ook een fraai gerecht maken van geitenkaas, gerookte zalm en peterselie. Of wat dacht je van een aardappeltartine met geitenkaas? En dan een heerlijk glas Sancerre erbij. Ilja zegt het, dus is het waar.

Een betere ambassadeur voor al het goede uit de Franse keuken en wijnkelders is er niet. En daarom zeg ik: Vive Ilja, vive la France!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + vier =