Wijn die na 20 jaar zijn top bereikt

0
159
weingut jbn

Tijdens een bezoek aan Pro-Wein 2014 heb ik kennis gemaakt met de wijnen van Weingut JbN uit Neusiedlersee/Hügelland, Oostenrijk. Persoonlijk ben ik zeer onder de indruk van de wijnen van deze gepassioneerde wijnboer en wil ik mijn ervaringen graag met jullie delen.

Franz Jägersberger, man met een passie

Franz JagersbergerDe man achter Weingut JbN is Franz Jägersberger: een grote man met een nog grotere passie, een visionair, een wijnrebel.

In het dagelijkse leven werkt Franz op het ministerie van Financiën, maar zijn hart slaat sneller als het om wijn gaat. Om zijn passie inhoud te kunnen geven verhuisde hij met zijn familie naar de wijnregio Neusiedlersee/Hügelland.

Als liefhebber van sterke en opulente wijnen was Franz op zoek naar een methode om een wijn naar zijn eigen smaak te maken. In Valpollicella vond hij deze methode.

Franz hanteert in grote lijnen dezelfde werkwijze (appassiomento) als zijn collega’s uit de regio Verona gebruiken voor het maken van hun Amarone-wijnen. Hij heeft deze methode verfijnd en produceert met name wijnen met lage restsuikers en hoog alcoholpercentage.

De druiven drogen gedurende enkele weken voordat zij geperst worden. Er is nog een verschil met de Italiaanse methode te benoemen. Franz gebruikt voor zijn wijnen uitsluitend hoogwaardige druivensoorten zoals Zweigelt, Blaufränkisch en Cabernet Sauvignon. Zijn wijngaarden liggen aan de voet van het Rosalia gebergte.

Het aanbod van Weingut JbN is klein, maar de wijnen zijn van ongekende kwaliteit.

De wijnen van Weingut JbN

Als eerbetoon aan de regio Rosalia geeft Franz zijn wijnen namen als Rosolo voor zijn droge wijn en Rosalito voor zijn zoete wijn. De 2 droog gevinifieerde wijnen uit de Rosolo-reeks heeft Franz, als fervent operaliefhebber, liefkozend Senza Rancor en Babbino Caro genoemd. Het alcoholpercentage van de wijnen varieert tussen 17-20%. De hoeveelheid restsuiker bij de Rosalito bedraagt om en nabij 170 gram, hetgeen vergelijkbaar is met een wijn met de aanduiding Trockenbeerenauslese.

Hoge waarderingen en onderscheidingen

Ook bij de marketing van zijn wijnen treedt Franz buiten de gebaande paden. Zo stuurde hij zonder schroom twee van zijn wijnen, de Senza Rancor en de Babbino Caro, naar de Wine Awards in China. Beide wijnen werden onderscheiden met een gouden medaille. Deze erkenning heeft paden geplaveid voor deelname aan de Champions Tasting in Hong Kong. Ook in eigen land bleven de wijnen van Franz Jägersberger niet onopgemerkt. In de Fallstaff werden zijn wijnen gehonoreerd met een droomwaardering van 90-95 punten.

Echte bewaarwijnen

Aan kwaliteit hangt natuurlijk een prijskaartje, maar ik denk dat iedere echte wijnliefhebber deze wijn op zijn waarde weet te schatten. Het bewaarpotentieel van deze wijnen is zeer groot, tot wel 50 jaar. Na circa 20 jaar bereikt de wijn in kwalitatieve zin zijn top. Er openbaart zich dan een geur- en smaakpallet dat zijn weerga niet kent.

Goede combinaties met de JbN Rosolo Babbino Caro
Donkerrood vlees

 • Steaks
 • Spicy meat, Asiatisch
 • Wild: wild zwijn, hert enz.

Harde kazen

 • Parmigiano Reggiano (48 maanden of nog langer gerijpt)
 • Gruyère
 • Bitto Storico
 • Toma
 • Maccagno
 • Pecorino
 • Comté
 • Manchego Gran Reserva

Dessert

 • Chocoladetaart Grenache
 • Chocoladekoek met warme chocolade (‘hot lava chocolate cake’)

De wijnen van Weingut JbN zijn te koop bij WijnenOostenrijk (WenO) in Weert, specialist in wijnen uit Oostenrijk.

Meer video’s over Weingut JbN kun je vinden op het Youtube-kanaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × vijf =