Wijn een mannenzaak?

0
221

Wijn een mannenzaak? Een voorbijgestreefde gedachte. Vrouwen proeven goed en … zij maken schitterende wijnen. Dit was de openingszin van de uitnodiging voor de proeverij met als titel: The female touch.

Vrouwelijke wijnmakers maken de beste wijnen!? Hier valt zeker iets voor te zeggen. Vrouwelijke wijnmakers maken wijnen naar hun smaak, voortkomend uit hun aard, temperament en karakter. Geen massaproduct, wel een mooi authentiek product.

Ik kan jullie verzekeren dat de afgelopen proeverij van het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (NGW) Bailliage Maestricht op donderdag 13 april 2017 verrassend en een daverend succes is geweest.

Aurélie Balaran

De eerste wijn was van Aurélie Balaran uit de Gaillac; Château L’Enclos des Roses Brut. Het was een schuimwijn gemaakt van 100% Mauzac volgens de méthode ancestrale. De kleur was lichtgeel met een klein groenzweempje. De geur was aromatisch, steenfruit en citrus. De wijn had een fijne mousse. De zuren waren aangenaam en smaken van perzik en peer werden in deze elegante wijn waargenomen. In de afdronk een klein bittertje. Het zaalgemiddelde van 13,6 bleek achteraf te laag gewaardeerd, omdat de wijn pas na enige tijd een prachtig boeket ontwikkelde.

Grüner Veltliner Endless DAC 2015

Grüner Veltliner Endless DAC 2015 van Elisabeth Rücker was onze tweede wijn. Wijn maken is voor Elisabeth heel persoonlijk. Haar adagium is dan ook, “alleen als oude gewoonten doorbroken worden ontstaat er iets nieuws”. Haar filosofie: de vijf elementen uit de Chinese wetenschap dienen met elkaar in harmonie te zijn. De kleur van de wijn was lichtgeel en de wijn fonkelt in het glas. In de geur; voorjaarbloemen, peer, vlierbloesem en citrus. De geur en smaak kwamen overeen; mooie zuren, citrus, peer, rijp fruit, kruisbessen. Een lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde: 13,9.

Chablis 2015

De derde wijn was een Chablis 2015 van Domaine de la Cornasse. Drie zussen zwaaien de scepter op dit jonge wijngoed. Zij maken slechts 2 wijnen. De kleur was helder, lichtgeel met een kleine groenzweem. In de neus werden geuren van appels, tropisch fruit, ananas en peer waargenomen. De wijn stuift het glas uit. Prachtige zuren, mineralen, groene peer, bloemig, citrus en een klein zoutje werden geproefd. Een lange afdronk met een klein bittertje. Zaalgemiddelde:14,9.

Vinho Branco 2015

Vinho Branco 2015 is een cuvée van Bical en Arinto gemaakt door Filipa Pato. Filipa maakt wijnen die geen toevoegingen nodig hebben. Wine without make-up. Filipa is een jonge wijnmaakster uit Portugal met een snelgroeiende reputatie, omdat zij haar eigen pad durft te bewandelen, durft te vernieuwen en eigenzinnige wijnen maakt.”I make wine for drinking, not for tasting”!  De kleur was goudgeel, fonkelend. In de neus; steenfruit, verse citrus en bloemen. De binnenkomst was vol en krachtig, kruidig, verse citrus, mango, steenfruit, natte kiezel, veel mineralen en een lichte ziltigheid werd waargenomen. De zuren waren aan de hoge kant. De wijn had een lange afdronk. Zaalgemiddelde:14.

Katja Fehres

De vijfde wijn was van Katja Fehres uit Brauneberg aan de Moezel. De druiven voor deze Riesling Spätlese de Luxe 2015 komen van de bekende Brauneberger Juffer. Katja heeft maar doel: een zo zuiver mogelijke Riesling met zijn eigen individuele karakter te produceren. De kleur was helder, fonkelend. In de neus hooi, bloemen, appel, typische Rieslinggeuren (lichte goût de petrol). De wijn is prachtig in balans, floraal, rijp fruit, mineralen, een wijn vol elegantie. Zaalgemiddelde:14,7.

Grain-d’Or 2003

Harry zou Harry niet zijn als hij niet met een verrassing uit zijn kelder zou komen. Vol passie vertelt hij over Madame Marie-Therese Chappaz uit het Zwitserse Kanton Wallis. Haar wijngaarden liggen op een hoogte van 1200 -1300 meter en zij werkt volledig biodynamisch/kosmo-cultuur. De Grain-d’Or 2003 100% Marsanne van Domaine des Claives heeft 18 maanden (nieuw) houtopvoeding gehad. De kleur is goudgeel. In de geur kruidig, vanille en anijs. In de smaak jeneverbes, vanille, rozen, karamel, sinaasappelzeste, ‘oude’ whisky (rokerig). Zaalgemiddelde:14,8.

Primitivo

De zusters Annamaria en Fransesca Bruni van Azienda Agricola Vetrére uit Salento maken een pure Primitivo.  De kleur is diep donkerrood. In de neus pruimen, kersen en rijp fruit. De binnenkomst is sappig, rijp zwart fruit, pruimen rijpe kersen en een klein pepertje. Deze wijn was mooi in balans. De tannine en de zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was middellang en aangenaam. Zaalgemiddelde:14,6.

Monte Hiniesta 2011

De Monte Hiniesta 2011, gemaakt door Beatrix Fernández Pujo van Bodegas Allegro Copn Spirito, rijpt in barriques onder live vioolmuziek (gespeeld door haar vader) van Bach en Händel. De druiven voor deze wijn, gemaakt van 100% Tinta de Torro, komen van 65 jaar oude stokken en worden handmatig geoogst. De kleur is donkerrood. In de neus aardbeien, laurier, zwarte bessen, aards. De binnenkomst is sappig, zwarte bessen, drop, vanille, aards, animaal. De tannine en de zuren zijn nog ruimschoots aanwezig. De afdronk is lang met een lichte kruidigheid. Deze wijn kan nog zeker enkele jaren bewaard worden. Zaalgemiddelde:15.

Grand Cru Classé

Château Ripeau, AOC Grand Cru Classé was een waardige afsluiter van deze toch wel heel bijzondere proeverij. Château Ripeau was van 1917 tot 2015 in privébezit van de uit Roeselare afkomstige familie de Wilde.

Madame Francoise de Wilde was wijnmaakster van 1976 tot 2015 en de drijvende kracht achter ‘Les Aliénor du Vin de Bordeaux. De kleur was donkerrood. Geuren van laurier, rijpe pruimen rijpe kersen in de neus. In de mond een smaakpallet van rijpe kersen, cassis, animaal, bos en koffie. De tannine en de zuren waren heel mooi geïntegreerd. De afdronk was lang en zeer aangenaam. Deze wijn, die beslist nog enkele jaren bewaard kan worden, kreeg het hoogste zaalgemiddelde:16,7.

Alle wijnen die wij proefden hebben ons verrast, riepen levendige discussies op en bevestigden dat vrouwen inderdaad hele goede wijnen kunnen maken.

Onder het genot van een heerlijk kaasbuffetje werden de flessen geledigd en werd nog nagepraat over de bijzondere ervaringen van deze proeverij.

Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (NGW)
Bailliage Maestricht
Erica Moonen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 8 =