Wijn en pasta: zo maak je de perfecte combinatie

0
99

De wereld van wijn kan soms intimiderend overkomen. Gelukkig zijn er een paar basisprincipes die het een stuk overzichtelijker maken. We geven je een paar tips over het combineren van pastagerechten met wijn zodat je daarna beter je weg kan vinden in het wijnlandschap.

Meer dan een drankje?

Wijn heeft een bepaalde sociale status waardoor het veel meer lijkt dan slechts een drankje. Maar laten we nuchter zijn, wijn is toch vooral niks anders dan een drankje. Natuurlijk, het is een stijlvol en geraffinneerd drankje en het brengt eeuwen van traditie met zich mee. Het is het product van verfijnde civilisaties en de productie van wijn is een technisch complex proces. Maar uiteindelijk is wijn niets anders dan het sap van  gefermenteerde druiven, gebotteld op basis van druifsoort en smaak.

Combineren van smaken

Bij het combineren van pasta en wijn moet je niet zozeer nadenken over het soort pasta dat je serveert (en daar zijn er zo enorm veel van) maar hoe je het serveert. Bak je het en wordt het hartig, bevat het vlees zoals lasagne, of houd je het simpel en voeg je alleen wat pesto en geroosterde noten toe? Het zijn dit soort smaken waar je op moet letten.

Daarna kan je nadenken over welke wijn perfect bij die smaken past. Welke soort hoort bij saus met een krachtige smaak, welke wijn is juist te krachtig voor een subtiele saus? Houd ook rekening met welke antipasta je het best kan serveren als voorafje: wat bereidt de smaakpapillen het best voor op wat nog komen gaat?

Zo heeft gerookt vlees het effect dat de smaak nog lang blijft hangen in de mond, waarna een zacht pastagerecht vervolgens niet zoveel indruk meer kan en zal maken. Het is beter om te beginnen met artisjokken of niet al te hartige kaas. Je kan om advies vragen bij een delicatessezaak of Italiaanse specialist zoals het Amsterdamse Ciao Bella. Als je dit fantastische zaakje nog niet kent, dat zowel in de zaak eten verkoopt als catering verzorgt, lees dan de introductie op de blog Foodscene van de bezorgdienst Deliveroo.

Pasta met rode wijn

Als jouw pastagerecht van keus veel tomaat bevat, bijvoorbeeld spaghetti bolognese of lasagne, kies dan liever rode dan witte wijn. De ideale soort is medium, dus tussen droog en zoet in. Heb je graag een wat zwaardere wijn, dan zijn primitivo en Rhone blends ideaal. Als je interesse hebt, lees dan deze uitstekende gids over wijnen uit het Rhonegebied.

Pasta met witte wijn

De overige pastagerechten gaan in regel het best samen met witte wijn. Kaasrijke recepten zoals macaroni met kaas, al dan niet met truffel zoals in dit recept op FrancescaKookt, vormen een droomkoppel met witte wijn met een volle body, bijvoorbeeld pinot noir. Zeebanket vereist witte wijn met een lichtere body zoals muscadet, want die leveren een verfrissend smaakcontrast op. En wat te doen met pesto? Daarin zit basilicum en dat kruid heeft iets nodig dat even krachtig is, zoals vermentino of gavi. Als je rode pesto gebruikt, gebaseerd op tomaat, dan moet je weer switchen naar rode wijn.

Volg je hart

Zodra je deze manier van denken onder de knie hebt, zal je merken dat je instinctief voor de juiste wijn kiest. Wijn en pasta worden onder jouw hoede de beste vrienden en het zal je ook lukken om bij andere gerechten de ideale wijn te vinden. Maar natuurlijk gaat het ook om persoonlijke voorkeuren. Misschien breekt jouw favoriete combo alle regels. En wat maakt dat uit? Niets! Volg je hart en geniet ervan!