Wijnoogst Bourgogne en Champagne valt tegen door extreem weer

0
372
Wijngaard

Liefhebbers van Bourgogne-wijnen moeten flink gaan sparen, wanneer ze wijnen van de oogst 2016 willen aanschaffen. Door een koud voorjaar en hagel- en stortbuien zal de wijnoogst in de Bourgogne in 2016 zo’n dertig procent lager uitvallen dan in 2015. Dat meldt De Volkskrant.

Een flinke strop voor de Bourgondische wijnboeren, die uiteraard gecompenseerd moet worden door een prijsstijging. Een simpele kwestie van vraag en aanbod: hoe lager het aanbod, hoe hoger de prijs. Naar verwachting zullen de prijzen vanwege het substantieel lagere aanbod dan ook flink gaan stijgen.

Uitstel van belasting

In de Bourgogne werd de eerste bloesem vernield door felle hagelbuien, terwijl de tweede bloesem een stuk minder uitbundig dan de eerste was. Door de hagel zijn sommige wijngaarden zelfs helemaal ontbladerd. De overheid springt de gedupeerde wijnboeren bij door hen uitstel van belasting te geven.

Wijnkenner Onno Kleyn legt in De Volkskrant uit dat de Bourgogne-wijnen wel tegen een stootje kunnen: “Bourgondië is een veel kleinere regio dan de Bordeaux-regio en kan zich met zijn populaire kwaliteitswijnen een prijsstijging wel veroorloven. De wijnen uit deze regio zijn toch al de wat duurdere wijnen.”

Ook de Champagne had het zwaar

Niet alleen de Bourgogne-regio heeft zwaar te lijden gehad onder het extreme weer eerder dit jaar, ook in de Champagne valt de oogst tegen door negatieve weersinvloeden. De hagel- en stortbuien hebben er ook daar flink ingehakt met als gevolg een lagere opbrengst per hectare. Gemiddeld is een hectare champagnedruiven goed voor een kleine 11 ton druiven. De verwachte opbrengst in de Champagneregio zal als gevolg van de slechte weersomstandigheden naar verwachting dit jaar maximaal 7,5 ton bedragen.

Het goede nieuws is dat er stevige reserves zijn, waardoor een tekort aan echte bubbels niet te verwachten is. Volgens Jean Marie Barillère, president van de ‘Union des Maisons de Champagne’, zal de champagneprijs dit jaar en ook de komende jaren omhoog gaan. Nu een voorraadje in de wijnkelder aanleggen kan dus geen kwaad.

Overigens heeft de Bordeaux-regio veel minder last gehad van extreem weer dit jaar. Door de minder opbrengst van Bourgogne- en Champagne-wijnen zal de totale Franse wijnproductie dit jaar maar liefst 8 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Met dank aan de vertoornde weergoden…

Bron: De Volkskrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − 3 =