Wijnregio Zuid Tirol

0
169
generation-k

Wij, en ik denk velen van ons, zijn er beslist een keer ‘langsgereden’ op weg naar de meer bekendere wijngebieden in Italië. Direct achter de Brennerpas rijden we door een prachtig glooiend landschap met mooie wijngaarden, maar de aantrekkingskracht van de wijngaarden van de Toscane werken als een magneet zodat wij onze weg naar het zuiden stug vervolgen.

Enige jaren geleden hebben wij op weg naar het zuiden toch een afsteker gemaakt naar de wijnregio Zuid-Tirol – of in het Italiaans Alto Adige. Sindsdien verblijven wij elk jaar enkele weken in dit wel heel bijzondere wijngebied.

Een klein hoekje van het paradijs

De geschiedenis van Zuid-Tirol

De geschiedenis van Zuid-Tirol begint in 1919. In dat jaar werd het gebied ten zuiden van de Brennerpas ‘losgerukt’ van het Oostenrijkse Tirol en als een soort van oorlogsbuit toegewezen aan Italië. De nieuwe grens deelde een gebied, dat 500 jaar lang tot Oostenrijk had behoord, in tweeën. De Zuid-Tirolers waren totaal niet voorbereid op de gebeurtenissen in de 20e eeuw. Het fascistische beleid van gedwongen italianisering drukte elk streven naar culturele en politieke zelfstandigheid de kop in.

Zuid-Tirol heeft lang gestreden voor een autonome status. Deze status werd uiteindelijk in 1972 aan Zuid-Tirol toegekend. Thans leven Tirolers, Italianen en Ladiniërs met hun talen en culturen naast en met elkaar. De regio langs de grens heeft zijn bijzondere positie weer ingenomen. Het streven naar onafhankelijkheid zien we de laatste tijd steeds vaker terug bij jonge ambitieuze wijnboeren. Zij wensen niet langer hun druiven te leveren aan de grote coöperaties, maar zij bewandelen liever hun eigen weg. Al is dit ‘in strijd’ met de tradities welke al voor vele generaties leidend zijn.

Andi Sölva

andi-solvaEen van die jonge onafhankelijke wijnboeren is Andi Sölva. Sinds 2007 maakt Andi onder zijn eigen naam wijnen en dit niet zonder succes. Zijn wijn ‘Sea’ bijvoorbeeld was binnen no time een echte cult-wijn.

Andi heeft een zwak voor Cabernet Franc en van deze toch wel typische druif maakt hij een wijn met een bijzondere naam: ‘K Generation’. Deze naam heeft natuurlijk een diepere betekenis. K Generation staat voor het wijndorp: Kaltern. Maar ook voor de nieuwe generatie wijnboeren die wijnen durven maken van niet autochtone duivensoorten. Verder is K een verwijzing naar zijn witte wijn ‘Wir müssten Kunstler sein’. Deze naam voor zijn Weissburgunder of Pinot Bianco is een eerbetoon aan zijn vader.

DE K GENERATION IS OP ZIJN BEST IN COMBINATIE MET KRACHTIGE GERECHTEN.

generation-kProefnotitie K Generation IGT 2012

Daar ook ik een zwak heb voor de Cabernet Franc heb ik een fles K Generation IGT 2012 geopend en geproefd. De wijn heb ik niet op de traditionele wijze gedecanteerd, maar ik heb bij het inschenken de VinOair gebruikt.

Houtopvoeding: 19 maanden op 500 liter tonneaux. De restzuren zijn 5,3 en het alcoholpercentage is 14,5% De kleur is donker dakpanrood (tuile), ondoorzichtig. Een complexe neus met geuren van zwarte pruimen, drop en kruiden. In de smaak wederom rijpe zwarte pruimen, bramen, kersen, rozemarijn en drop. De zachte tannine en de aangename zuren completeren  een buitengewoon lange kruidige afdronk met een klein zoetje.

Deze K Generation is op zijn best met krachtige gerechten zoals tournedos rossini, gegrild lamsvlees en gerijpte kazen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vier × 4 =